Ukekampanje: Meld deg på nå og få Hellstipendet!

Skrevet av | Ukategorisert | Ingen kommentarer

Ikke vent! Melder du deg på Hellkonferansen i løpet av fredag 26.januar kan du bli trukket ut som den heldige vinneren av det rykende ferske Hellstipendet. Stipendet utgjør fem tusen kroner som skal hjelpe deg til å utvikle journalistikken din – donert av Hellkonferansen.

Hellkonferansen er Trøndelags viktigste arena for journalistfaglig debatt, inspirasjon og kunnskapsbygging. Nå strekker vi oss ut fra selve konferansen for å stimulere til utvikling også når lysene har slukket, du har forlatt Hell og du er tilbake i hverdagen.

Du trenger bare å melde deg på innen fredag 26. januar – og å finne et prosjekt sjefen din synes det passer å bruke pengene på. Det kan være et kurs, en reportasjereise, eller noe annet som som sørger for inspirasjon og kunnskapsbygging for deg og redaksjonen din.

Klikk her og meld deg på i dag! 

Lykke til – vi ses på Hell!

Paneldebatt: NRK – og de andre. Eteren endres

Skrevet av | Ukategorisert | Ingen kommentarer

Hva gjør det med mediemangfoldet at NRK er så store? Hva skal NRK bruke kjøttvekta til? Når skal statskanalen begynne å samarbeide med andre redaksjoner? Og hva skal de samarbeide om?

2018 er det første heldigitale året for riksdekkende radiokanaler. Bare lokalradioer sender nå på FM. Hvor mange lyttere har NRK mistet på dab-omleggingen?

Vi tar radio-debatten på Hell. NRK kommer. Det gjør også landets største lokalradio, Nea radio. Radiosuksessen puster NRK i nakken. Hva gjør Nea Radio riktig? Og hva har Radio Trondheim gjort feil? Hvorfor sliter de med å etablere en robust lokalradio i landets tredje største by?

Distriktsdebatten

Mens vi er i eteren, gjør vi på Hell også et sveip innom den omstridte omleggingen av NRKs distriktssendinger på TV: Midtnytt har krympet. De daglige nyhetssendingene fra ditt distrikt har hatt et trofast TV-publikum, men nå velger NRK å gi mindre til de trofaste seerne. Hvorfor det?

Konkurranse

Mens vi snakker om lisensfinansiert journalistikk, tar vi i samme slengen debatten om skjev konkurranse på nett: Er det uproblematisk at NRK har etablert landets nest største nettsted, mens andre mediebedrifter må betale sin journalistikk med annonser og brukerinntekter?

Meld deg på Hellkonferansen her!

Deltagere:

 • Sigrid Gjellan eller Merethe Verstad fra NRK Trøndelag
 • Bjørn Tore Grøtte fra NRK P1
 • Andreas Reitan fra Nea Radio
 • Bård Danielsen eller Marianne Danielsen fra Radio Trondheim
 • John Arne Moen fra Trønder-Avisa
 • Debattleder: Erik Waatland

Fotograf-spesial: Workshop med Michael Robinson Chavez, Washington Post

Skrevet av | Ukategorisert | Ingen kommentarer

Kunsten å fortelle en historie i bilder

Den prisbelønte fotografen Michael Robinson Chavez skal ikke bare holde foredrag om farene ved å jobbe som journalist i Mexico. Han skal også lede en masterclass.

Slik beskriver han selv innholdet:

– Workshopen går over tre dager, og er delt i to deler: Det å ta bedre bilder, og det å bli en bedre redaktør av ditt eget bildemateriale. Du bør ta med deg maks 20 egne bilder. Det beste er om noen av dem er del av en fotofortelling eller serie. Vi går gjennom alles bilder, og ser på hva som fungerer og ikke. Vi ser på eksempler på god fortelling med bilder, og forskjellige måter å tilnærme seg objekter på, med vekt på nærhet, komposisjon og bruk av lys. I neste del jobber vi med redigering og sekvensering av fotofortellinger. Jeg vil at alle deltakerne etter workshopen skal ha en bedre forståelse av det å ta bilder og det å fortelle en historie i bilder.

Workshopen starter med en introduksjon fredag 2. februar kl. 1600-1730. Deretter hele lørdag og fram til lunsj søndag.

Husk å bestille tillegg for masterclass når du melder deg på!

Merk at det er satt av kun to plasser med ekstra lave priser for frilansere til denne masterclassen.

Digitale fortellinger – gull eller granbar?

Skrevet av | 2018 | Ingen kommentarer

Den prisvinnende redaksjonelle utvikleren Jonas Nilsson kommer til Hellkonferansen. Kanskje blir du inspirert til å presentere din neste sak på en litt annen måte enn før?

Jonas Nilsson jobber som redaksjonell utvikler / digital design lead i Adresseavisen. Han har vunnet en rekke nasjonale og internasjonale priser for sitt arbeid med digitale historiefortellinger, datajournalistikk og nettdesign.​

Bli med på Hellkonferansen, meld deg på i dag!

Jonas Nilsson og Agne Ødegaard er utviklere i Adresseavisen. De har laget en løsning som gjør at du kan se deg selv løpe i mål under Trondheim maraton. Foto: Adresseavisen

Best mulige historier

Hvorfor mener du at redaksjonen skal bruke ressurser på å lage digitale historier i stedet for å bare konsentrere seg om en vanlig artikkel med tekst og bilde?

– Målet er jo å fortelle best mulige historier. Dagens digitale publiseringssystem har blitt veldig gode på tekst, bilder og video, men ikke alle saker passer inn i malen. Bildereportasjer, lange feature-artikler og store datasett kan man ikke bare lime inn i Escenic for så å ta helg. Da trenger man bedre verktøy og andre måter å presentere journalistikk på. Da kan av og til finne gode løsninger som man igjen kan bygge inn i publiseringssystemet, slik at kjerneproduktet får enda bedre verktøy. 

– Ansett flere redaksjonelle utviklere!

– Er det mulig for mindre redaksjoner å få til lekre digitale løsninger?

– Absolutt. Ofte er det ikke store greiene som skal til for å løfte en artikkel til det neste nivået. Det handler om å bruke riktig virkemiddel på riktig sak. Det finnes en drøss av ferdige tredjepartsløsninger som redaksjonene kan bruke. Men har man ambisjoner, bør man få ansatt en person med teknisk kompetanse, og plassere vedkommende i de redaksjonelle miljøene. Ja takk til flere redaksjonelle utviklere!

–  Tror du leserne bryr seg like mye om digitale historieformer som oss?

– Helt sikkert ikke. Men vi ser jo at mange av sakene som har fått litt digital drahjelp selger veldig godt, så de blir åpenbart lagt godt merke til. 

Da Adresseavisen feiret 250-årsjubileet, valgte man å gå tilbake i tid. Da fikk leserne av adressa.no se ei forside litt utenom det vanlige, med gotisk skrift og svarthvite bilder. Medier24.no skrev om redesignet.

En av salgssuksessene til Adresseavisen er målgangen av alle deltakerne under Trondheim Maraton. Her kan du se den digitale løsningen (krever abonnement)

Da Britannia Hotel skulle stenge dørene, var det om lag 130 faste ansatte som ble oppsagt. Adresseavisen laget en digital bildefortelling med fire ansatte som hadde sine siste dager på det kjente hotellet i Trondheim. Her kan du se bildefortellingen (krever abonnement)

Bli med på Hellkonferansen, meld deg på i dag!

Dette er oppskriften på suksess som frilansjournalist

Skrevet av | 2018, Ukategorisert | Ingen kommentarer

Hun har jobbet i Bergens Tidende, TV 2 og VG, men så bestemte hun seg for å bli frilanser. Kom til Hellkonferansen og hør Irina Lee fortelle hva som er den største forskjellen.

Irina Lee er frilansjournalist, foredragsholder forfatter og forlegger. Hun kommer til Hellkonferansen for å fortelle sine beste tips om frilanslivet.

Høres dette interessant ut? Meld deg på Hellkonferansen i dag 

Lee har blant annet vært i Bergensavisen, VG, TV 2 og Bergens Tidende, men i 2010 ble hun frilansjournalist.

Irina Lee kommer til Hellkonferansen for å fortelle hva som er snarveien til suksess som frilansjournalist. Foto: Kristine Nyborg.

Enorm frihet

– Hva er den store forskjellen fra å være fast i en redaksjon og til å gå over til å bli frilanser?

– Det er lett å tenke på alt man går glipp av når man melder overgang fra fast ansatt til frilanser, enten det skjer frivillig eller ikke, for eksempel forutsigbarhet, trygghet og faste lønnsutbetalinger, sier hun.

Men for henne var den største forskjellen den enorme friheten som følger med frilanslivet.

– Plutselig fikk jeg muligheten til å stå opp når jeg ville, skrive om hva jeg ville, jobbe sammen med hvem jeg ville, og – ikke minst  – følge mine egne drømmer. Frilanslivet har gitt meg muligheten til å realisere mange prosjekter, langt utover journalistikken, forteller hun til Hellkonferansen.

Se programmet for Hellkonferansen her

Hvem bør komme på foredraget?

Lee mener at hennes foredrag på Hellkonferansen passer for tre ulike grupper:

Kategori #1: Du er fast ansatt og skjønner at jobben din henger i en tynn tråd. Faren for nedbemanning er ikke over, og du frykter at du kommer til å ende opp som frilanser. Hvis du kan kjenne deg igjen i dette, vil dette foredraget gi deg troen på at overgangen til frilanslivet kan bli mindre grusom enn fryktet. Hold muligheten åpen for at det faktisk kan bli gøy!

Kategori #2: Du har allerede begynt som frilanser, men er redd for at du ikke kommer til å lykkes. Det løsner liksom ikke. Hvis dette er deg, bør du få med deg dette foredraget. Her får du konkrete tips som du kan omsette til handling umiddelbart.

Kategori #3: Du jobber innen journalistikk, enten som fast eller midlertidig ansatt, men lurer på om du egentlig har lyst til å gjøre noe helt annet. Skrive bøker, melde overgang til en annen bransje, arrangere fotballkamper, bli forlegger, starte egen bedrift, bli sjef… Jepp, hvis du er en multilidenskapelig entreprenør, vil du i dette foredraget treffe en likesinnet.

Hvis du derimot er veldig fornøyd med der du er i dag, og ikke kunne tenke deg å endre på noen ting, trenger du ikke å kaste bort tiden på dette foredraget, sier Lee ærlig.

Hva er det viktigste du har lært som frilanser?

– Å gjøre noe skummelt hver eneste dag er snarveien til suksess.

Se hvem som har meldt seg på Hellkonferansen, meld deg på i dag!

VG avslører: Slik jobbet vi med de forsømte broene

Skrevet av | 2018, Ukategorisert | Ingen kommentarer

I starten av november publiserte VG den første artikkelen i serien «De forsømte broene». Den avslørte at Statens vegvesen ikke har kapasitet eller penger til å inspisere broene i Norge slik regelverket tilsier.

VG fkk innsyn i broregisteret som heter Brutus, og gjennomgangen viste at over halvparten av norske broer ikke inspiseres slik de skal.

Øyvind Engan og Mona Grivi Norman kommer til Hellkonferansen for å fortelle hvordan de jobbet med serien.

Meld deg på Hellkonferansen i dag!

Utdannet fra NTNU

– Hvordan startet serien?

– Designer Sondre Nilsen er utdannet sivilingeniør fra NTNU, med broer som spesialfelt. Han rakk å jobbe ett år i bransjen før han begynte i VG, og var blant annet med på broinspeksjoner, forteller Engan.

VG fikk ut en del data fra Brutus etter at Skjeggestadbroen sviktet 2. februar 2015, og skrev noen saker om alvorlige broskader

– Vi syntes ikke vi kom til bunns i saken. Denne gangen var ambisjonen å gjøre det, forteller han videre.

– Oppsiktsvekkende epost

Både Engan og Grivi Norman er overrasket over enkelte av funnene i prosjektet.

– Den manglende kontrollen kan koste liv. Vegvesenets egne granskinger peker i mange tilfeller på at dårlige brorekkverk har bidratt vesentlig til å gjøre ulykker dødelige. I 12 år har ulykkesgranskerne etterlyst bedre oversikt over tilstanden på broene, forteller han.

For Grivi Norman var det tankevekkende å møte de pårørende.

– Det som overrasket meg mest var å oppdaeg at rapporten om 33 dødsulykker på bro hadde gått i glemmeboka hos Statens vegvesen i halvannet år. Når du samtidig har kontakt med familier som har opplevd å miste barna sine i disse ulykkene og ber om at noe skal skje, så var det en oppsiktsvekkende epost å lese, forteller hun.

Her kan du lese mer om De forsømte broene hos VG.

Ønsker du å høre mer om VGs graveprosjekt? Meld deg på Hellkonferansen nå!

Forfulgt i eget hjemland

Skrevet av | 2018, Ukategorisert | Ingen kommentarer

Møt to journalister i eksil. Gunel Movlud og Idrak Abassov forteller om journalistenes virkelighet i Aserbajdsjan, et av de minst pressefrie landene i verden. 

Landets myndigheter bruker harde virkemidler for å stanse journalister som forsøker å fortelle innbyggerne hva som foregår. Klarer de ikke å ramme journalisten er det masse eksempler på at det er nære slektninger som det går ut over.

Idrak Abassov (41), en trebarnsfar fra Baku, kommer til Hellkonferansen for å fortelle om livet som journalist og menneskerettsaktivist i Aserbajdsjan.

Banket opp av sikkerhetspersonell

Abassov er en kjent journalist i sitt hjemland med bakgrunn fra avis, radio, tv og nyhetsbyrå.  Han har mange opplevelser å fortelle om. Han har mottatt flere priser for sitt arbeid, blant annet Index on Censorship Guardian Journalism Award i 2012. Ved flere anledninger, i 2001, 2005, 2009 og 2012, ble han utsatt for vold som en direkte følge av sin aktivitet som journalist. I 2012 ble han meget hardt skadd da han ble banket opp av sikkerhetspersonell som forsøkt å hindre han i å fortelle om folkelige protester mot det statlige oljeselskapet Socar.

Idrak Abassov fortsatte som journalist, og som leder for organisasjonen «The institute for Reporters Freedom and Safety». En uavhengig organisasjon som arbeider for pressefrihet i hjemlandet. Etter hvert måtte han som følge av sin aktivitet flykte fra Aserbajdsjan. Han lever i dag i eksil, og er bosatt i Bø i  Telemark. Han er flyktning og fribyforfatter. Han skriver også fast i lokalavisa Bø Blad.

Fribyforfatter er en forfulgt forfatter som inviteres til en friby. For at en person skal komme inn under fribyordningen, må han/hun være forfatter med en viss litterær produksjon og beviselig være truet eller forfulgt i sitt hjemland på grunn av sitt litterære virke. Definisjonen «forfatter» inkluderer forfattere av både skjønnlitterære og faglitterære verk og skuespill, poeter, redaktører, oversettere, forleggere, journalister og tegneserietegnere.

Måttte forlate hjemlandet

Gunel Movlud (36) er fribyforfatter i Levanger. Movlud er journalist, poet, og oversetter fra Aserbajdsjan. De siste fire årene har hun levd i eksil i Tyskland og i Georgia. Hun bor nå i Levanger sammen med mann og to barn.

Movlud begynte som journalist i 2006. I 2013 ble hun tvunget til å forlate landet. Hun havnet i unåde hos den Aserbajdsjanske stat og hos religiøse aktivister fordi hun i kronikker, essay, intervjuer, TV-program, filmer, dikt og i tale undersøkte, gestaltet og kritiserte den anti-armenske propagandaen, massekorrupsjonen, mangel på demokrati, ytringsfrihet, rettigheter for minoriteter og ikke minst de patriarkalske strukturene med sosial kontroll av unge jenter, «uskyldighetstester» og forakten rettet mot enslige mødre.

I 2017 fikk Gunel Movlud Grenselandsprisen, innstiftet av litteraturfestivalen Ord i Grenseland i Fredrikstad. Juryens begrunnelse: «I et patriarkat, korrupt, nasjonalistisk, krigersk og uforsonlig diktatur krever det sin kvinne å stå opp for og kreve likestilling, rettferdighet, åpenhet og fornuft.

Gunel Movlud er flyktningen, teaterstudenten og lokalskribenten som har blitt en av Aserbajdsjans klareste demokratirøster i egenskap av å være kunstner.»

Møt Gunel Movlud og Idrak Abassov på Hellkonferansen 2018

Over 60 bidrag til Den trønderske journalistprisen

Skrevet av | 2018 | Ingen kommentarer

Juryen vil nok få en vanskelig jobb med å plukke ut vinnere, tror jurysekretær Johan Prestvik.

 

Fredag 5. januar gikk fristen ut for å sende inn bidrag til Den trønderske journalistprisen 2017.
– Det er kommet inn over 60 bidrag, hvor mer enn halvparten av bidragene er i feature-klassen. Jeg tror juryen får en vanskelig jobb med å plukke ut vinnere her, for det er produsert mye god journalistikk i Trøndelag i 2017, sier jurysekretær Johan Prestvik.

Søndag kveld fikk juryen tilsendt en liste bidrag sortert etter de fem kategoriene feature-, nyhets-, hendelses-, foto- og lokaljournalistikk.
– Også innen bildejournalistikk er det spredning i bidragene, fra store og små redaksjoner, og fra stillbilder til levende bilder. Jeg tror Torry Pedersen i juryen fort vil se at rørleggere er fraværende i denne konkurransen, sier jurysekretæren med et smil.

Har du sendt inn bidrag, men ikke meldt deg på? Gjør noe med det i dag! Meld deg på her.

Den trønderske journalistprisen blir delt ut under den tradisjonsrike festmiddagen lørdag kveld under Hellkonferansen.

Dette er juryen for Den trønderske journalistprisen 2017:
Oddveig Storstad – førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania og tidligere journalist.
Nina Selbo Torset, journalist i Aftenposten.
Kristoffer Egeberg, redaktør i Faktisk.no, tidligere journalist i Dagbladet og SKUP-vinner.
Bård Borch Michalsen, førstelektor ved Universitetet i Tromsø.
Torry Pedersen, tidligere VG-redaktør, nå Schibsted-sjef.
Jarle Aasland, fotograf i Stavanger Aftenblad og leder i Pressefotografenes klubb.
Pristildelingen Den trønderske journalistprisen er et samarbeid mellom journalistlagene i Trøndelag og Trøndelag redaktørforening.

Hjelp, jeg må ta bilde selv – få de beste tipsene fra Johan Arnt Nesgård

Skrevet av | Ukategorisert | Ingen kommentarer

Det startet med 4H-oppgaven «Vi fotograferer» i mørkerommet på Levanger-Avisa. 30 år senere har fotograf Johan Arnt Nesgård laget en liste over sine beste tips for å ta gode pressebilder. De får du på Hellkonferansen 2018.

Johan Arnt Nesgård (42) har jobbet i trønderske medier siden han var ferdig på fotolinje på folkehøgskole i 1994. Siden 2004 som pressefotograf i Trønder-Avisa – en jobb han elsker.

– Jeg syns jeg har verdens beste jobb. Det tror jeg er et veldig godt utgangspunkt for å gjøre en god jobb.

Ekslusivt bilde er gull

I en tid der mediebransjen sliter har Nesgård stor tro på den visuelle journalistikken.

– En nyhet er eksklusiv inntil det øyeblikket den er publisert. Et bilde eller en video er det ingen som kan kopiere eller sitere. Har du et eksklusivt bilde, har du eksklusivt innhold ingen andre kan tilby leserne, sier 42-åringen fra Levanger.

Han forteller at to visuelt drevne journalistiske prosjekter er på topp 3-lista over saker som utløste abonnementssalg i Trønder-Avisa i 2017.

– Daglige bildegalleri og direktesendte fotballkamper fra Storsjöcupen i Östersund var en stor suksess. Men det var tross alt mange galleri og mange fotballkamper over en hel uke. Den enkeltsaken som utløste flest salg i 2017 var en fotodokumentar laget av min kollega Marius Langfjord. Det gleder et fotohjerte, sier Nesgård.

Se fotodokumentaren «Sov godt lille engel»

Vunnet fire ganger på Hell

Johan Arnt Nesgård har vunnet «Årets bilde i Trøndelag» fire ganger. I tillegg er han flere ganger premiert i «Årets bilde i Norge». Senest i fjor hentet han hjem to priser. Felles for vinnerbildene er at de alle er fotografert i Trøndelag.

– Jeg håper at mitt foredrag på Hellkonferansen kan bidra til at trønderske mediefolk tar enda flere gode dokumentariske bilder i sitt lokalmiljø i 2018, sier Johan Arnt Nesgård.

Se noen av Nesgårds bilder på hans nettside eller på hans profesjonelle Facebook-side.

Lyst til å bli en bedre fotograf? Er du journalist som ønsker å imponere med et blinkskudd?

Meld deg på Hellkonferansen nå!

 

Her er programmet for Hellkonferansen 2018

Skrevet av | 2018 | Ingen kommentarer

Det er under én måned igjen til Hellkonferansen braker løs.

Det er solgt flere billetter til årets konferanse enn det var på samme tidspunkt i fjor, så her er det ingen grunn til å nøle. Meld deg på i dag. Dette vil du ikke gå glipp av.

Du finner påmeldingsskjemaet her

På fredag skal Schibsteds Torry Pedersen ta en titt inn i spåkula og fortelle både om hvordan det var og hvordan det kommer til å bli. VGs tidligere sjefredaktør har sterke meninger om det meste. Han tror vår bransje står overfor fundamentale endringer, og hva dette vil innebære skal han kaste lys over på Hellkonferansen.

Før vi setter oss til bords for å nyte en bedre middag skal pressefotograf Michael Robinson Chávez fra The Washington Post fortelle hvordan det er å være på jobb midt i Mexicos narkotikakrig. Forvent sterke bilder og en rå og usminket beskrivelse av hverdagen.

Lørdag formiddag er det noe for enhver smak. Dagen starter med at Sara Brown fra Silicon Valley i California gir oss et innblikk i hva vi kan forvente av digitale fortellinger i fremtiden. Hun var en lidenskapelig gamer til hun var over 30 år. Hun har jobbet med kommunikasjon i Google, og nå er hun Facebooks leder for kommunikasjon innen AR/VR, og leder for kommunikasjon i Oculus VR.

Etter lunsj på lørdag kommer to fribyforfattere til Hellkonferansen. Gunel Movlud og Idrak Abassov forteller om journalistenes virkelighet i Aserbajdsjan, et av de minst pressefrie landene i verden. Nå bor de i Norge, men opplevelsene fra hjemlandet sitter fremdeles i kroppen.

På programmet ellers vil du finne både nyttige og inspirerende foredrag:

 • Tarjei Leer Salvesen fra Innsyn.no forteller deg hvordan du blir bedre på å få innsyn
 • Cornelia Kristiansen, sosiale medier-ansvarlig i Dagbladet, kommer med gode tips i bagasjen som gjør deg til en vinner på sosiale medier.
 • Johan Arnt Nesgård, prisvinnende fotograf i Trønder-Avisa, holder et grunnleggende kurs i fotografering, spesielt med tanke på journalister som må ut på oppdrag selv
 • Irina Lee, frilansjournalist, forfatter, forlegger og foredragsholder, vil fortelle hvordan hverdagen som frilanser er
 • Martin Fossland fra Namdalsavisa lærer deg å klippe og tekste video
  Nareas Sae-Khow fra NRK er opptatt av lyd. Han gir gode tips til hvordan du sikrer den gode lyden du trenger
 • Aagot Opheim i Adresseavisen holder workshop i intervjuteknikk.
 • Mari Knudsen By Rise og Lajla Ellingsen fra Adresseavisen holder foredrag om å grave i tospann
 • Mona Grivi Norman og Øyvind Engan fra VG avslører hvordan de jobbet med de forsømte bruene
 • Rune Ytreberg fra Dagens Næringsliv holder kurs i datajournalistikk på 1 – 2- 3
 • Ingeborg Senneset, forfatter av boka “Anorektisk” og journalist i Aftenposten, forteller om falsk balanse, kritisk tekning og tankefeil’
 • Kommunikasjonsrådgiver Kjersti Bruheim letter på sløret og forteller hvordan hun forbereder kildene dine.
 • Jonas Nilsson fra Adresseavisen viser frem digitale fortellinger

Lørdag kveld er det den tradisjonelle festmiddagen med utdeling av Den trønderske journalistprisen. Her blir det god mat og drikke, underholdning og sosialt samvær med både nye og gamle kolleger.

Søndag formiddag får du høre prisvinnerne fortelle om arbeidet sitt.

Her finner du til enhver tid det foreløpige programmet. Endelige tidspunkt vil komme senere

Velkommen til Hellkonferansen! Meld deg på i dag!