Vanja har ett mål – mer åpenhet i offentlig forvaltning

Skrevet av | Ukategorisert | Ingen kommentarer

 

Vanja Skotnes har kjent på hvordan det er å møte motstand fra offentlig forvaltning.

Vanja Skotnes har kjent på hvordan det er å møte motstand fra offentlig forvaltning.

Av: Andreas Trygstad (tekst og foto)

 

Det handler om å stå på, ikke gi seg og stille riktige spørsmål. Flere av helgens foredragsholdere har vært innom temaet.
Sju foredragsholdere med 15 minutter hver fortalte lørdag de fremmøtte på Hellkonferansen om hvor mye av journalistikken i Trøndelag som faktisk går ganske bra. Blant dem var journalist Vanja Skotnes.

Trondheimskvinnen har et lokalt fotfeste og bakgrunn fra Byavisa i Trondheim, men skriver nå for Finnmark Dagblad. Skotnes har et uttalt mål med å jobbe for mer åpenhet i offentlig forvaltning.
– Det gjenstår fortsatt mye jobb, forteller hun.

Skotnes er i en pågående sak med Finnmark fylkeskommune. Hun har møtt mye motstand da hun begynte å grave i opplæringsavdelingen lengst nord i landet.

Skotnes forteller om kampen mot tause politikere og lukkede dører, både i billedlig og bokstavelig forstand. Journalisten ble beskyldt blant annet for walraffing og for å seile under falskt flagg da hun stakk pennen borti det som viste seg å være et lokalpolitisk vepsebol.

Skotnes representerer et syn som flere foredragsholdere har vært innom i løpet av helgen: Å stå på, ikke gi seg, og stille de riktige spørsmålene.
– Skremselstaktikken har de ikke lyktes med, forteller hun.

Les også: Hans Geelmuyden: – Dere er i ferd med å bli henrettet. Hele gjengen, men: Jeg heier på dere.
(Lenken åpnes i en ny fane)

Sportsjournalistikken må skjerpe seg

Skrevet av | Ukategorisert | Ingen kommentarer
sportt

Kommentator Leif Welhagen i VG-sporten. Foto: Karl Erik Andresen

 

Av: Karl Erik Andresen

Det var beskjeden til Leif Welhagen, kommentator i VG-sporten. Han åpnet med å forklare at idrett er ikke bare det som skjer ute på arenaen.

– Det er makt, penger og forvaltning av felleskapets tillit, gestikulerer Welhagen ivrig fra scenen.

Han forteller videre om VG-sportens satsing på det de kaller «nådeløs åpenhet». En lang prosess for å få innsyn i dokumenter som ikke er underlagt offentlighetsloven.

Etter flere forsøk på å sende detaljerte innsynsbegjæringer gjorde de et forsøk på å benytte seg av kommentarplass i avisen for å fortelle leserene hva de ønsket å lete etter.

Etter mye iherdig jobbing ga arbeidet resultater i form av blant annet NFFs reiseregninger, pengebruk under Sotsji-OL, alle resultater som har rystet idrettsverden de seneste årene.

Organisert hemmelighold

Avslutningsvis var det Sundby-saken som fikk oppmerksomhet. Hvordan forbundene og lederne videreformidlet dom og kritikk var i følge Welhagen hårreisende.

– Hvor mange var klar over at både FIS og Wada ga krass kritikk til Norges Skiforbund og ledelsen, både i behandling av saken og dom, spør Welhagen retorisk.

Begrepet sportsjournalistikk bør begraves, vi skal være journalister som jobber med sport avslutter han før han stiller et siste spørmsål til de oppmøtte:
Har norsk presse gjort jobben med å ettergå hvordan denne saken ble presentert?

Prøvde VR for første gang under Hellkonferansen

Skrevet av | 2017 | Ingen kommentarer

VRbriller

VR-Briller: Sondre Simensen og Celine Stensrud Høi (f.v.)
Av:
Maren Solem Helgemo

Under årets Hellkonferanse kan du prøve VR- briller fra Vitenskapssenteret i Trondheim. Dette prøvde Celine Stensrud Høi (praktikant, NRK Trøndelag) og Sondre Simensen (praktikant, NRK P3 Nyheter). De kan fortelle at dette er første gang de har forsøkt VR.

Hvordan synes dere opplevelsen var?
– Det var veldig spesielt, det spinner meg helt rundt. Det var tekst fra statene og jeg måtte snu meg litt rundt for å se alt som sto, sier Sondre.

– Jeg hadde teksten i hjørnet hele tiden jeg. Hadde det vært litt bedre kvalitet, så hadde det virket litt mer ekte, man så at det var fra en skjerm, sier Celine.

Hva synes dere om at vi har VR under årets Hellkonferanse? 

– Det er greit å prøve, det er jo ikke en mulighet som man får så mange ganger ellers, sier Sondre.

– Jeg synes det var greit å teste ut, sier Celine.

Utlånt av Vitenskapssenteret

– VR-brillene viser en historiefortelling om mye, blant annet fossiler og dykking, sier direktør for Vitensenteret i Trondheim, Arnfinn Stendahl Rokne.

VR-brillene har fokushjul på toppen og kommer med øretelefoner.

Hans Geelmuyden: – Dere er i ferd med å bli henrettet. Hele gjengen, men: Jeg heier på dere.

Skrevet av | Ukategorisert | Ingen kommentarer

Av: Andreas Nilsen Trygstad (tekst og foto)


 

Det tordner PR-nestor og seniorpartner i PR-byrået Geelmuyden Kiese, Hans Geelmuyden i sitt foredrag for en fullsatt sal under åpningsfremlegget på årets Hellkonferanse

Han skriver det som til å begynne med høres ut som journalistikkens dødsdom, og det på årets største begivenhet i midtnorsk journalistikk; Hellkonferansen.

Nei da, det finnes håp.

Geelmuyden åpner sitt innlegg med det vi ønsker å høre:

– Jeg elsker åpne, frie og liberale demokratier, jeg elsker samfunnet jeg lever i, og dere er en viktig del av det samfunnet.

Men det er langt fra bare skryt Geelmuyden kommer med.

 

– Dere er kjedelige

Geelmuyden mener det handler om å skape engasjement.

– Man kan ikke tillate seg å være kjedelig når man driver med journalistikk, og jøye meg… så kjedelige dere er, sier han.

Han mener norsk presse er på langt nær farlig nok, noe som gjør at makten slipper for lett unna.

– Hvor flinke er dere til å avkle makten «maktspråket»? Lær dere å stille følgende spørsmål: Hva er det egentlig du sier nå?

PR-lederen viser til de antikke filosofene og Carl Popper når han åpner munnen på ny:

–  Demografisk korrigering, det er det dere driver med når dere er på deres beste.

 

Men noen ganger funker det

Geelmuyden trekker frem Vimpelcom og Panama Papers som to soleklare eksempler på når journalistene har oppfylt sin rolle til det fulle, men det er bare så lenge mellom hver gang.

Kunnskapsmonopolet til pressen har gradvis blitt vasket ut med mikrochipens digitale kvanteløp over de siste drøyt 40 årene, og det er nettopp her journalistene har noe å lære, mener Geelmuyden

– Er det egentlig noe bjeffing igjen? spør han.

– Gjør dere jobben deres?

– Dere er nødt til å stille de vanskelige spørsmålene, men da må man også ha kunnskap nok, sier han og fortsetter:

– Jeg savner genuin kunnskap. Det er det som er grunnlaget for bjeffingen, og det er da bikkja biter.

Hans Geelmuyden snakker i titler. Eksemplene kommer på løpende bånd, og publikum er med. Likevel er det ikke bare gøy, spørsmålene Geelmuyden nådeløst kaster ut fra scenen er betimelige, og noe vi bør tenke over i aller høyeste grad.

(Foto: Chris Morris)

Hellkonferansen 2017 er herved åpnet – velkommen skal du være!

Skrevet av | Ukategorisert | Ingen kommentarer

Hellkonferansen er i gang!

Den 24. Hellkonferansen er i gang, og nå går rundt 230 journalister inn i ei helg spekket med faglig innhold, interessante debatter og nyttig kunnskap på Scandic Hell hotell Stjørdal.

Komiteen har lagt ned betydelig innsats for at alt skal stå klart, og vi har stor glede i å ønske velkommen til Hell. Den har bestått av komiteleder Erik Waatland, Randi Grete Kalseth-Iversen, Harry Tiller, Ingeborg Volan, Sivert Rossing, Roger Rein, Merethe Åsegård, Gunnar Okstad, Sindre Sæther og Kim Riseth. I tillegg har vi glitrende hjelp fra Maren Helgemo, Karl Erik Andresen, Ole Andreas Andersen og Andreas Nilsen Trygstad. (Foto: Chris Morris)

Vi står ved resepsjonen og deler ut adgangskort og program, og er det noe du lurer på, er det bare å spørre.

I dag er det registrering og fingermat klokka 17, før det hele åpnes klokka 18 i salen som heter congress 2. Her blir det et humørfylt møte med Hans Geelmuyden, som skal holde et innlegg som vi bare har kalt «I fri dressur».

Etter snart 30 år som sjefredaktør og PR-nestor gir maktsluggeren Geelmuyden norske journalister «en reality check» fra helvete – på Hell.

Det øvrige programmet finner du ved ankomst, og du finner det også på våre nettsider hellkonferansen.no.

Nord-Trøndelag Journalistlag, Trondhjems Journalistforening og Trøndelag Redaktørforening står bak konferansen. De tre eierne av konferansen står også bak Den trønderske journalistprisen som hver år deles ut i forbindelse med Hellkonferansen.

Konferansen skal være en faglig arena til læring og inspirasjon for vårt daglige redaksjonelle arbeid. Samtidig er Hellkonferansen et interessant og hyggelig møtested for reportere og redaktører i lokalaviser, regionmedier og rikskringkastere i vår region.

Hva skjer når redaktørstyrte medier mister monopolet? NRK P2 Kurér tar debatten

Skrevet av | 2017, Ukategorisert | Ingen kommentarer

Medieprogrammet Kurér på NRK P2 skal 1203 på lørdag spille inn en episode på scenen på Hellkonferansen. Programmet skal se nærmere på hva som skjer når redaktørstyrte medier mister monopolet som kommunikasjonsledd mellom politikere og oss velgere, på grunn av fremveksten av soaiale medier.

Er utviklingen en styrke, eller en trussel for demokratiet?

Deltakere: Espen Teigen Frp, Reidun Kjelling Nybø ass. Generalsekretær Norsk Redaktørforening og fotograf Christopher Morris.

Programleder: Lars Erik Ertzgaard Ringen.

Blir VR det neste store innen journalistikken? På Hellkonferansen får du prøve det

Skrevet av | 2017 | Ingen kommentarer

Vitensenteret i Trondheim har fått egen plass på Hellkonferansen på lørdag, for å la deg få prøve VR-briller og se på egen hånd hvordan dette funker. Direktør Arnfinn Stendahl Rokne ved Vitensenteret vil vise fram og la deg teste.

Vitensenteret i Trondheim skal bygge Norges første 3D- planetarium som også skal bli et VR-laboratorium. På veien dit har senteret jobbet med innhold og faglige nettverk det siste året. Som et av få steder i verden har Vitensenteret satset på film for VR-briller, og på Hellkonferansen kan du få se noen av de først filmene som er lager for formatet og høre om erfaringer med både produksjon og publikumsopplevelser i VR.

Robotjournalistikken er kommet for å bli. Men hvordan funker det?

Skrevet av | 2017, Ukategorisert | Ingen kommentarer
Automatisering av journalistisk arbeid vil styrke faget, sikre arbeidsplasser og frigjøre tid til å gjøre det som algoritmene ikke klarer, skriver Magne Soundjock Otterdal og Geir Terje Ruud i ”Autostory. Et essay om hvordan automatisering forandrer journalistikken”.
Teknologioptimistene, som ifølge anmelderne av boken kanskje har tatt litt for mye Møllers tran, tror rett og slett samfunnet vil få nytte av den gode, automatiserte journalistikk.
På Hell forklarer de hvorfor. Les mer om Autostory her.

Tradisjonelle medier kutter, men behovet for journalistikk er konstant: Universitetsavisa bidrar i det tomrommet

Skrevet av | 2017 | Ingen kommentarer

Universitetsavisa (UA) er landets mest leste nettavis i sektoren. De økte med over 50 prosent i sidevisninger og nær 40 prosent i antall unike brukere siste året. I en tid hvor medier sliter med sviktende inntekter og synkende lesertall, tilhører UA en sektor som er i framgang. Det skjer ikke bare i form av flere klikk:

De er et viktigere organ for Universitets- og høgskolesektoren, mer av den nasjonale debatten foregår i spaltene deres. Denne framgangen er målbar, blant annet i antall innlegg fra rikspolitikere, frekvensen av artikler hvor nasjonale aktører innen UH-sektoren figurerer, osv.

UA feiret 25-årsjubileum i fjor. I dag er de ”alive and kicking” som aldri før.

– Vi liker å tenke at dette for en vesentlig del skyldes en dyktig redaksjon og gode veivalg. Men vår framgang har også en strukturell side som vi ikke råder over, sier ansvarlig redaktør Tore Oksholen i Universitetsavisa.

Den kan enkelt formuleres slik:

Samfunnets behov for journalistikk er tilnærmet konstant. Når tradisjonelle medier sliter og kutter, og kutter igjen, oppstår en underdekning. Et behov oppstår. Vi bidrar i å fylle det tomrommet.

Dette å betrakte journalistikk som en utgiftspost: NTNU påtok seg den utgiften i 2007, da daværende styreleder Marit Arnstad besluttet å la forslaget bli fremmet for styret, og UA fikk redaktørplakaten. Universitetet anser det som samfunnsgagnlig og i egen institusjons interesse å holde seg med en egen, redaksjonelt fristilt avis.

Det er ikke umulig at UA i så måte representerer en trend som vil vokse i utbredelse, siden lite tyder på at nedgangen i kommersielt finansierte medier flater ut med det første. Igjen: Behovet for seriøs, uavhengig journalistikk blir ikke mindre. På en eller annen måte må det behovet møtes.

Vi ønsker ansvarlig redaktør Tore Oksholen i Universitetsavisa velkommen på Hellkonferansen!

Her sikrer du deg billetter til årets konferanse.