Dette er vinnerne av Den trønderske journalistprisen 2017

Skrevet av | 03. februar 2018 | 2018 | Ingen kommentarer

Den trønderske journalistprisen deles tradisjon tro ut på Hellkonferansen. I år er intet unntak, og her er årets vinnere! Vi gratulerer!

 

Nyhetsjournalistikk

Hederlig omtale: Kineserne er tilbake

Sivert Rossing og Bjørn Erik Øvrelid, Trønder-Avisa

Juryens begrunnelse: Et lokalt bruprosjekt på Beitstad ble plutselig internasjonal storpolitikk som truet den ferske norsk-kinesiske forsoningen. Bak avsløringene står to journalister i en liten lokalredaksjon som har fulgt den lokalpolitiske utbyggingssaken i 10 år. Kritiske spørsmål til saksbehandlingen og nysgjerrighet på hvem kineserne er, utløste en serie avsløringer som kan få store konsekvenser for utbyggingen av Norge. Ikke minst rører den ved den svært ømfintlige forsoningsprosessen mellom Norge og Kina, der mye står på spill.

Vinner: «Grenseløs»


Jonas Alsaker Vikan, Pål Solberg og Simen Granviken, Adresseavisen

Juryens begrunnelse: Journalisten stusser over en uttalelse fra politiet, og stiller spørsmålene verken forsvarerne eller retten gjør. Ved hjelp av kunnskap, nysgjerrighet og modig journalistikk avdekker teamet hvordan politiet har latt fremmede makter hacke nordmenn ulovlig i jakten på overgripere. Det moralske dilemmaet er åpenbart: Gjør de jobben, kan noen av samfunnets mest forhatte slippe fri. Likevel kommer samfunnsoppdraget først. Dette er en avsløring så rystende at den fortjener hele landets oppmerksomhet.

Bildejournalistikk

 

Hederlig omtale: «Haukvatnet»

Morten Antonsen, Adresseavisen

Juryens begrunnelse: Regn, regn, regn. En situasjon vi alle kjenner. Et håndkle som beskytter mot det kalde regnet. En klissbløt t-skjorte som klistrer seg kaldt til kroppen. Noe å spise. Våte sko. Et flott øyeblikk som oppsummerer den norske sommeren. Bildet er godt komponert og viser hvordan en dyktig fotograf kan løfte et grått og hverdagslig øyeblikk til en nydelig fortelling om barndommens gledesstunder.

Hederlig omtale: «Redningsaksjon»


Johan Arnt Nesgård, Trønder-Avisa

Juryens begrunnelse: Et klassisk pressebilde. Her har fotografen vært på rett sted til rett tid. Et godt eksempel på fotografiets styrke: evnen til å fryse en dramatisk hendelse og fortelle en historie på et tusendels sekund. Et øyeblikk som vil bli husket.

Vinner: «Hjertebarn»

Rune Petter Ness, Adresseavisen

Juryens begrunnelse: En rørende og fint fotografert serie av en dyktig fotograf som har levert flere gode bidrag til konkurransen. Her blir vi kjent med 11 år gamle Sigrid som har vært gjennom flere operasjoner etter at hun ble født med en komplisert hjertefeil. Nå venter hun på et nytt hjerte. Gjennom bildene får vi et innblikk i Sigrids hverdag med sprøyter og sykehuskorridorer. Serien gjør inntrykk og juryen vil gjerne se mer. Hvordan går det med den tapre 11-åringen?

Lokaljournalistikk

Vinner: «Internasjonalt øysamfunn»

Cecilia Brurok, Trond Hammervik, Lars Otto Eide, Bjørn L. Rønningen og Nina Sandvik, Hitra-Frøya

Juryens begrunnelse: «Internasjonalt øysamfunn» Journalistikk er på sist beste når konkrete eksempler illustrerer en strukturell utvikling. De siste årene har øysamfunnene Hitra og Frøya fått stor innførsel av arbeidskraft, 20 prosent av de som bor der nå er innvandrere. Reportasjeserien i Hitra-Frøya viser hvordan det preger samfunnet gjennom annerledes mattilbud, religiøse samlinger, hverdagen i barnehagen, kummerlige boforhold og ikke minst: At litauere er grovt overrepresentert som fyllekjørere. Her viser journalistikken hvordan endrede samfunnsstrukturer påvirker hverdagslivet i bygde-Norge på godt og vondt. Slik skal det gjøres!

Featurejournalistikk


Vinner: Flukten fra Norge

Kjerstin Rabås og Richard Sagen, Adresseavisen

Juryens begrunnelse: 151 asylbarn har rømt fra norske mottak. Hvor blir det av dem? Vinnerne av featureprisen ville finne ut av det – og de fant 20 avviste asylsøkerne i området Porte de la Chapelle i Paris. Vinnerreportasjene skildrer personlige skjebner, bringer frem ny informasjon og gjør det på en engasjerende måte der journalist og fotograf viser både evne og vilje til å fortelle viktige historier. Det er nedlagt et meget grundig journalistisk arbeid, hvor ny informasjon reiser stadig nye spørsmål som journalisten forfølger, og på den måten får fram guttenes opplevde virkelighet.

Den trønderske journalistikkprisen 2017

Vinner: «Datakonvertittene»

Jonas Alsaker Vikan, Kjerstin Rabås, Richard Sagen, Jonas Nilsson og Espen Bakken, Adresseavisen

Juryens begrunnelse: Vinnerne av hovedprisen kombinerer undersøkende journalistikk og faglig innsikt med featurejournalistikkens presentasjonsformer. Resultatet imponerer. Gjennom fire deler fortelles historien som gir innsikt i bakgrunnen for at en etnisk norsk nordtrønder, samt to unge menn fra tilsvarende bygdesamfunn i Latvia og Finland, slutter seg til terrororganisasjonen IS. Prosjektet er særpreget ved en genuin journalistisk nysgjerrighet, utholdenhet, grundig og omfattende researcharbeid fra ulike kilder, nasjonalt som internasjonalt, samt evne til å presentere kompliserte temaer på en leservennlig måte.

Hedersprisen

Vinner: Birger Vestsmo, NRK

I 20 år har Birger Vestmo vært primus motor i P3s Filmpolitiet. Han har i løpet av disse årene blitt NRKs faste filmanmelder, og stemmen hele landet assosierer med film og kino. Han turnerer filmstjerner på den røde løperen i Cannes med samme entusiasme som han møter lokale filmentusiaster landet rundt. Birger har opparbeidet seg en betydelig posisjon i filmiljøet. Han sitter i styret hos Norsk filmkritikerlag og i 2017 ble han invitert av European Film Academy til European Film Awards – en stor ære for europeiske filmkritikere.

Årets jury består av følgende:
Oddveig Storstad, Høyskolen Kristiania, Nina Selbo Torset, Aftenposten, Kristoffer Egeberg, Faktisk.no, Bård Borch Michalsen, Universitetet i Tromsø, Torry Pedersen, Schibsted, Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad og Pressefotografenes klubb.

Legg igjen en kommentar