PROGRAM FOR HELLKONFERANSEN 3. februar – 5. februar 2017
Scandic Hell Hotell

Klikk på dagene for å se programmet:

Fredag

Program fredag

16:00 – Tangen – Masterclass med Chris Morris (kun forhåndspåmeldte – fullt! Fortsetter hele helga på samme rom).

17:00-18:00 – Registrering og fingermat

18:00: Congress 2 – Åpning v/ konferanseleder Erik Waatland.

18:05-18:45: Congress 2Hans Geelmuyden i fri dressur – Slik ser journalistene ut fra utsiden. Hvordan oppleves vi? Gjør vi jobben? Er vi helt på trynet? Var alt bedre før? Etter snart 30 år som sjefredaktør og PR-nestor gir maktsluggeren Geelmuyden norske journalister «en reality check» fra helvete – på Hell.

For Hans Geelmuyden er mediene kun viktige som leverandør av kritisk offentlighet i åpne samfunn. De har liten samfunnsbetydning i kraft av seg selv. Daglig konsumerer han nyheter og samfunnsanalyse med større appetitt enn de fleste. Han har selv bakgrunn som sjefredaktør i dagsavis, og har stor respekt for journalistens samfunnsrolle som vaktbikkje. Men Hans Geelmuyden kommer ikke til Hellkonferansen for å klø hunden bak øret! Geelmuyden frykter nemlig at vaktbikkja er i ferd med å bli selskapshund.

18:50-1930: Congress 2 – Består du etikkprøven? Ville du publisert dette? Etikk-ekspertene Ingrid Nergården Jortveit fra Norsk Presseforbund og Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening setter trønderske redaktører og publikum på en morsom og uhøytidelig, men faglig utfordrende prøve.

20:15-: Congress 1: Middag

* Komiker Ken Andre Ottesen (42) sjonglerer mellom å være vaktsjef i VG, redigerer i VG og nyhetsleder i VG+, tekstforfatter i Nytt på nytt, Nasjonens Øye, All Makt, Dagsson og WulffMorgenthaler – og holder kurs og foredrag for små og store redaksjoner om kreativitet, samhandling og etikk. Nå tar han tempen på trøndersk lokalmedia. Og ja, han har eksempler.

* Talkshow med Pål Plassen i P1 Norgesglasset, en av NRKs aller mest populære programledere. Vil falske nyheter ødelegge troverdigheten vår – og hva kan vi gjøre for å unngå det? Er lokalpressen PR-byrå for bygda eller kritisk sporhund? Hvor går grensa mellom å være lim og lupe? – Blant gjestene finner du sentrale spillere i trøndersk mediemiljø og de som betrakter oss fra utsiden.

Lørdag

Program lørdag

09-10:10: Congress 2 Kunne Trøndelag valgt Trump? (plenum)

 •  Christopher Morris (59), en av grunnleggerne av fotojournalistbyrået VII i New York, er en av verdens mest anerkjente fotojournalister. Han har fått æren for å ha forandret politisk dekning i USA etter sine år som Time Magazines fotograf i Det Hvite Hus fra 2000 til 2009. Han har dekket alle de amerikanske valgkampene siden samme tid. Sist valgkamp kom han selv i søkelyset etter at han ble lagt i bakken av sikkerhetspersonell og kastet ut fra et Trump-valgmøte. Til Hellkonferansen kommer Christopher Morris direkte fra presidentinnsettelsen i USA, og vil fortelle hvordan han opplevde å følge Donald Trumps vei mot makten på nært hold.
 • Trumpisme i Trøndelag: Hvordan er stemningen blant kildene vi journalister sjelden møter, og hvilke strømninger risikerer vi ikke å fange opp i valgåret 2017? Er vi en del av en arrogant elite som ikke forstår eller bryr oss om folkemeningene?
  Hva skjer når makta heller søker til uredigerte sosiale medier fremfor å akseptere kritiske spørsmål?
  Espen Teigen, stjørdalingen som er Frps førstekandidat i Nord-Trøndelag og politisk rådgiver og spinndoktor for Sylvi Listhaug, Senterparti-strateg Jostein Olav Grande og politisk redaktør i Adresseavisen, Tone Sofie Aglen, ser på norsk og trøndersk politikk og journalistikk i møte med Harry Tiller, journalist i Adresseavisen.

10:15-10.50: Parallell

 • Congress 2 Cybersikkerhet i 2017: Hva er sikkerhetsutfordringene til bedrifter og etater i Trøndelag, og hva må du som journalist forstå for å dekke det? Hacket Russland valget i USA i 2016, og kan det samme skje i Norge? Er Britney Spears død, og er falske nyheter en trussel mot demokratiet og nasjonal sikkerhet? Nasjonal sikkerhetsmyndighet følger utviklingen innenfor cybersikkerhet tett. Senior kommunikasjonsrådgiver Fredrik Ruud Johnsen vil snakke om trender innenfor fagfeltet, men også gi noen tips som selv den minste IT-avdeling kan iverksette for å stoppe det meste av dataangrep.
 • Congress 1 Radiodokumentaren: Å ta med lytterne helt inn til hjertet – Frid Kvalpskarmo Hansen står bak radiodokumentaren «Fortell meg om Joar» som ble publisert på Radiodokumentaren på NRK P2 i vår. Den 5. august i 1991 drukner en 19 år gammel gutt i en elv i Nordland. I årene som har gått siden hendelsen har familien som mistet en sønn og en bror, aldri snakket om det som skjedde. Før nå. Frid forteller om hvordan det var å ta med lytterne på sterke, såre og personlige samtaler med familien om broren og sønnen som brått ble revet fram dem.

 

10:15 – 13:00 Hell 1 Superkurs: Desken spesial (forhåndspåmelding maks 20 pers). Påmelding stengt – fullt!

 • Titler og presentasjon – Slik jobber vi kreativt i VG med Ken Andre Ottesen (vaktsjef i VG)
 • Etikk på desken – hvordan unngå å bli felt i PFU med ass. generalsekretær Reidun Kjelling Nybø i Norsk Redaktørforening og organisasjonssekretær Ingrid Nergården Jortveit i Norsk Presseforbund.
 • Opphavsrett og juss – Er det greit å hente og publisere bilder fra Facebook og Instagram? Når kan vi identifisere? Kan vi slette artikler på nett?
 • «Godt språk på desken» med Asgeir Olden i Institutt for Journalistikk.

11-11.45: Parallell

 • Congress 1 «Public journalism» før valget 2017 med Redaktør Per Roar Bekken i Avisa OPP. Kan vi tenke nytt om politisk journalistikk i lokalavisa? Finnes det alternativer til å ringe de samme gamle kildene? Redaktør Per Roar Bekken i Avisa OPP forteller om deres «public journalism»-satsing. Slik gjør de det. Les mer her.
 • Congress 2 Hva irriterer folk aller mest med journalistenes språk? Ingvild Bryn er anker i Dagsrevyen og nå vikarierende språksjef i NRK. Hun kommer til Hell for å prate om hva folk klager mest på når det gjelder språket i NRK, hva som er hennes språklige kjepphester og hvordan NRK dyrker og bruker språket. I tillegg vil Ingvild Bryn avsløre hvem som skrev norskstilene hennes gjennom hele skolegangen på Voss.
 • Stjørdalselva Praktisk kurs i det mørke nettet med den prisbelønte journalisten Jonas Alsaker Vikan i AdresseavisenNB! Forhåndspåmelding. Ta med bærbar PC du har rettigheter til å installere programvare på. Maks åtte deltakere. Påmelding stengt – fullt!

12-12.45: Parellell 

 • Congress 1 For interesserte i sport – og for lite i journalistikk? VGs sportskommentator Leif Welhaven setter skapet på plass. Les mer her.
 • Hell 2 Lær å ta bedre bilder med den prisbelønte fotografen og bilderedaktøren Johan Arnt Nesgård i Trønder-Avisa.
 • Congress 2: Medieprogrammet Kurér på NRK P2 skal 1203 på lørdag spille inn en episode på scenen på Hellkonferansen. Programmet skal se nærmere på hva som skjer når redaktørstyrte medier mister monopolet som kommunikasjonsledd mellom politikere og oss velgere, på grunn av fremveksten av soaiale medier.  Er utviklingen en styrke, eller en trussel for demokratiet?
  Deltakere: Espen Teigen Frp, Reidun Kjelling Nybø ass. Generalsekretær Norsk Redaktørforening, statsviter Espen Leirset ved Nord universitet og fotograf Christopher Morris. Programleder: Lars Erik Ertzgaard Ringen

13:00 – 14:00 Lunsj

14-14:45: Plenum Congress 2 Journalistikk i Trøndelag – hvordan står det til, egentlig?

Etter et 2016 kjennetegnet av sluttpakker og kutt i redaksjoner, innføring av nettbetaling og krise på inntektssida må vi finne ut: Hvordan står det egentlig til med journalistikken i Trøndelag? Hvor mange er vi, hvor jobber vi, og ikke minst: Hvordan opplever de vi skal holde i øra, selve den trønderske makteliten, at vi fyller samfunnsoppdraget?

Nylig avgått Adressa-journalist Jonas Skybakmoen, nå løsarbeider, tar oppdraget med å finne ut hvordan ståa egentlig er i trøndersk journalistikk ved inngangen til 2017. Kathrine Geard fra 100-årsjubilanten Journalisten forteller om alt egentlig var bedre før, eller om det er noe vi innbiller oss. Og vi tar selvsagt debatten: Hvordan har redaktørene tenkt å gjøre jobben sin i de knappe budsjetters og falske nyheters tidsalder? Panelet ledes av vaktsjef Erik Waatland i Medier24 og består av NJ-nestleder Hege Iren Franzen, nyutnevnt Trøndelag-fylkesmann Frank Jenssen og en krets av trønderske redaktører.

15:00 – 16:30: Plenum Congress 2 – Journalistikk på 15 minutter

 • Vanja Skotnes flyttet fra Byavisa i Trondheim til Finnmark Dagblad. Der ble møtt med stor motstand da hun begynte å grave i Finnmark fylkeskommunes opplæringsavdeling. Les mer her.
 • Fosna-Folket avslører den journalistiske jobben bak rådmannens «hemmelige» millionavtale. Les mer her.
 • Universitetsavisa – Tradisjonelle medier kutter, men behovet for journalistikk er konstant: Universitetsavisa bidrar i det tomrommet. Les mer her
 • Lokal leserdebatt har blitt en hit i lokalavisa Innherred. Avisa på nett og papir har blitt den foretrukne arena for samfunnsdebatten i Levanger og Verdal. Lokalavisas satsing på dette er lagt merke til også utenfor dekningsområdet. Hva er oppskriften bak denne suksessen? Redaktør Roger Rein forklarer. Les mer om det her.
 • Trondheim24 – Hva er planen? med journalist Kjersti Lunden Nilsen.
 • Nea Radio er en av få mediebedrifter som ansetter flere journalister. Radioen går til og med i pluss, fortsetter på FM, men bygger også ut DAB-nettet for alle lokalradioer i hele Trøndelag. Redaktør Andreas Reitan forteller om planen videre. Les mer om Nea Radio her.

16:45 – 17:20 Parallell:

Congress 2: Heia Fotball! Sven Bisgaard Sundet og Tete Lidbom i «Heia Fotball» prater om mer eller mindre seriøse fotballnyheter på podkast, NRK P3 og på sosiale medier.De gjør engasjerer alt fra fotballnerder til fotballnoobs. Karene fikk sitt eget radioprogram høsten 2016 og har i i tillegg blitt store på sosiale medier. I vår gikk de fra Trondheim til Steinkjer for å løfte fram breddeidretten. Under fotball-EM 2016 tok de blant annet med Snapchat-følgerne på stunts og påfunn i Frankrike. De kommer til Hellkonferansen for å prate om hvordan de jobber med sosiale medier rundt radioinnholdet sitt.

Congress 1: Robotjournalistikk! Automatisering av journalistisk arbeid vil styrke faget, sikre arbeidsplasser og frigjøre tid til å gjøre det som algoritmene ikke klarer, skriver Magne Soundjock Otterdal og Geir Terje Ruud i ”Autostory. Et essay om hvordan automatisering forandrer journalistikken”. Teknologioptimistene, som ifølge anmelderne av boken kanskje har tatt litt for mye Møllers tran, tror rett og slett samfunnet vil få nytte av den gode, automatiserte journalistikk. På Hell forklarer de hvorfor.

19:30 Festmiddag og Den trønderske journalistprisen

Søndag

Program søndag

08.00-11.00: Frokost

10:30 – 10:55 – Congress 2: Myk historisk morgen: Adresseavisen for 50 år siden. Norges eldste avis feirer 250 år i år. Før forrige jubileum ble det laget en film som viser hvordan man produserte avis på mest mulig høyteknologisk vis i Trondheim i 1964. Ta med kaffen og få en soft start på dagen.

1100-1145: Congress 2: Slik vant vi prisen

12:00 – 13:00 Congress 2 – Dagen derpå med Dagbladet: Derfor vinner vi SKUP-prisen år etter år etter år. Og slik ser vi på fremtiden – med sjefredaktør John Arne Markussen i Dagbladet.

1300: Lunsj og hjemreise