Sosiale medier som maktmiddel

Skrevet av | 04. februar 2012 | 2012, Siste nytt | Ingen kommentarer

Mohamed Ibrahim (32) åpnet Hellkonferansens faglige del fredag kveld med foredraget «Sosiale  mediers politiske sprengkraft».


Hellfredag.Mohamed.Ibrahim.05

Foto: OLE MARTIN WOLD


Han talte til en lydhør forsamling om hvordan han brukte sosiale medier som Facebook og Twitter, til å få fart i den egyptiske revolusjonen.

Han og Wael Ghonim, som opprettet den arabiske versjonen av facebooksiden “We are all Khaled Said”, kommuniserte i all hemmelighet.

– Vi ble enige om fullstendig anonymitet. Vi møtte ikke hverandre, brukte aldri navn, og kanaliserte all informasjon gjennom Google chat og e-post, fortalte Ibrahim.

Da Ibrahim ble intervjuet på amerikansk radio, hørte han spørsmålene på eteren, og svarte via chat. Selv satt han i London, hvor han arbeider for Microsoft.

Den arabiske våren

I mai 2010 ble en helt vanlig egyptisk mann sparket og torturert til døde av politiet utenfor sitt hjem. 28 år gamle Khaled Saids død trigget “den arabiske våren”, og facebooksiden “We are all Khaled Said” ble opprettet. Han ville vise verden hva som egentlig foregikk i Egypt; tortur og mord i regi av Hosni Mubaraks regime.

Den 25. januar 2011 var den egyptiske helligdagen “Egyptian police day”, en dag hvor politiet skal hedres. Men hvordan “hedre” et politivesen som torturerer sitt folk, spurte Ibrahim. På forhånd ble det opprettet en “event” på Facebook om revolusjon mot urettferdighet og korrupsjon på samme dag. Etter 3 dager hadde 100.000 personer meldt sin ankomst. Ungdomsbevegelser printet ut flyers, jungeltelegrafen gikk, og frykten forsvant.

Valg nå!

En times foredrag fulgt av omtrent 190 journalister høstet stor applaus. Saklig og relevant informasjon om sosiale mediers makt og revolusjonen i Egypt i skjønn forening. Ibrahim var til tider småhumoristisk om et alvorlig tema, og seansen ble avsluttet av en spørsmålsrunde. På spørsmål fra salen om militærets nåværende rolle i Egypt var svaret klart;

– Ny grunnlov kan ikke skrives mens landet er under militær kontroll. Derfor er det ønskelig med et demokratisk presidentvalg nå, ikke i juni.

Tekst: STIAN FOLDE

Legg igjen en kommentar